FamilieKeuterLogo250x150shadow

Keuternieuws

29e nieuwsbrief maart 2019
Dit is de 29e nieuwsbrief van de familie Keuter over hun zendingswerk onder Roma in Hongarije
Met deze nieuwsbrief willen we jullie graag weer op de hoogte brengen van hoe het met ons gaat hier in Hongarije. Er is altijd veel te vertellen, maar om dat regelmatig op papier te zetten is niet altijd even eenvoudig. We proberen een paar hoogtepunten uit de afgelopen periode voor jullie op een rij te zetten.

Winter

In januari viel hier zoveel sneeuw dat er in onze tuin een echte iglo gebouwd kon worden. Eén middag kon Hessel zelfs niet weg door een sneeuwstorm en hielp hij mee met de iglo. Volgens Christy was dat echt superleuk!
01
02
03

Werk

In de vorige nieuwsbrief schreven we al over de samenwerking met KCA, een stichting die werkt onder Roma in Hongarije en vooral Roemenië. Hessel geniet van het contact binnen deze stichting met de predikanten en het onderwijs dat hij wekelijks in de gemeentes mag geven. Ook in communicatie met Nederland kan hij veel helpen. Daarnaast gaat hij elke week nog naar twee andere dorpen en doet ook de afterschool programma's.
In deze brief willen we jullie iets vertellen over 'the House' church in Debrecen. In deze studentengemeente preekt Hessel één keer per maand. Aan de universiteit van Debrecen studeren mensen van over de hele wereld. Deze christelijke gemeente ziet naar hen om en zet de studenten ook vaak weer in met hun gaven. Een bont gezelschap van mensen uit Nigeria, Japan, Afrika, India, Amerika, Dubai en nog veel meer komt op zondag bij elkaar voor een kerkdienst. Als Hessel daar preekt gaan we allemaal graag mee, want alleen het zingen is al prachtig.
04
06

Auto

Afgelopen zomer deelden we al over de problemen rond de auto. U kunt het in deze blog nog teruglezen https://familiekeuter.nl/oude-peugeot/ Van een Nederlands zendingsgezin uit Roemenië konden we hun nog jonge auto overnemen en de oude auto hebben we heel vlot kunnen verkopen aan een autohandelaar. Het papierwerk duurde helaas maanden, maar we kunnen sinds december dan ook echt in onze “nieuwe” auto rijden. Iedereen die hierin voor ons heeft gebeden of financieel heeft meegeholpen: heel hartelijk bedankt! Wilt u nog meehelpen om de financiën rond te krijgen voor de auto, dan kunt u in het colofon van deze brief ons rekeningnummer vinden. Vermeld u erbij dat het voor de auto is?

Nederlanders

Sinds juli is er in Debrecen een nieuwe Nederlandse familie komen wonen: de familie Schurink. Na taalstudie en settelen hier zullen ze in het Hongaarssprekende deel van Slowakije ook onder Roma gaan werken. Het was leuk om ze te kunnen helpen bij veel praktische dingen die komen kijken bij het verhuizen naar het buitenland. Ook tussen de kinderen klikt het goed en samen lootjes trekken voor Sinterklaas was een hoogtepunt. Bent u benieuwd naar hun verhaal? Zoek dan naar “Hart voor de Roma” op Facebook of internet.
Foto7
08
09

De kinderen

We genieten van de kinderen, we zijn trots op hoe ze zich ontwikkelen hier in Hongarije en opgroeien tot mooie mensen. Gerrit werd 18 en begint na te denken over wat hij na zijn diploma-uitreiking volgend jaar wil gaan doen. Lea heeft het naar haar zin op de middelbare school en heeft vorige maand volgens Hongaarse traditie haar eerste bal gehad. Ook is ze met haar klas onlangs naar Polen geweest dankzij een subsidie voor culturele ontwikkeling die de school gewonnen had. Febe gaat ook met plezier naar school en de afgelopen tijd ontdekte ze ook hoe leuk Nederlandse boeken zijn. Ze leest het ene na het andere boek en we zijn erg blij met de online bibliotheek waar ze lid van werden.
10
11
Christy kan Nederland en haar familie soms erg missen. In februari is ze ruim een week naar Urk geweest toen ze mee kon reizen met de Nederlandse familie die hier ook woont. Ze logeerde bij een tante en ging met haar nichtjes en neefjes mee naar school. Wat heeft ze genoten! De periode tot de zomer lijkt nu niet meer zo lang.
12
13

Samen

We merken dat het leven in het buitenland in een zendingssituatie een behoorlijke druk legt op onze huwelijks- en gezinsrelatie. Ons huwelijk begon hier onder te lijden en we besloten samen dat we hiermee aan de slag willen gaan om niet uit elkaar gedreven te worden. We lezen samen een boek
dat ons helpt om hierin elkaar beter te begrijpen. We skypen daar om de week over met een bevriend echtpaar dat iets ouder en wijzer is dan wij en we worden daar erg in bemoedigd. We zouden het fijn vinden als u hierin ook voor ons wilt bidden.

Hier in Hongarije krijgen we ook regelmatig gasten. Eén van hen, Prisca's broer Harm, schreef het volgende stukje:
Op dit moment logeer ik hier een aantal dagen. Ik vind het erg gezellig om bij ze te zijn. En leuk wat mensen te ontmoeten voor wie zij hier zijn. Tegelijk raakt het me te zien met welke uitdagingen ze persoonlijk geconfronteerd worden. En ook de enorme uitdagingen voor de Roma zelf. Dingen die niet in een vingerknip opgelost zijn. We hebben met z'n allen echt Jezus (=Redder) nodig, elke dag! En Hij is er en helpt, heb ik zelf ontdekt.

Colofon

Hessel en Prisca Keuter
Gerrit, Lea, Febe en Christy
4271 Mikepércs
Irinyi utca 10
Hongarije

E-mail: hp.keuter@gmail.com of prisca.keuter@gmail.com

Website: www.familiekeuter.nl

Giften zijn welkom op rek.nr. NL73RABO0123786940
t.n.v. Chr. geref. kerk Zuidlaren
o.v.v. Roma zending familie Keuter.

Contactpersoon ThuisFrontTeam:
Janny Huizenga, tft@familiekeuter.nl
ColofonFamilieKeuter
MailPoet