FamilieKeuterLogo250x150shadow

Keuternieuws

30e nieuwsbrief juni 2019
Dit is de 30e nieuwsbrief van de familie Keuter over hun zendingswerk onder Roma in Hongarije
Nog maar een paar weken en dan zijn we alweer op weg naar Nederland voor de zomer. We zien er naar uit om iedereen weer te zien! Onderaan deze nieuwsbrief leest u waar we een presentatie zullen geven over ons werk en leven in Hongarije. Maar eerst in deze brief meer over de afgelopen maanden.

De kinderen

Volgens Christy is dit schooljaar wel erg snel voorbijgegaan. Ze maakte dan ook leuke dingen mee: zo won ze pasgeleden nog een Bijbelwedstrijd met haar klas waarvoor ze met twee andere kinderen afgevaardigd was.

Voor Febe waren de laatste weken een beetje spannend omdat ze “kompetentia felmérés” had op school. Dat is een test die ze in haar zesde schooljaar moest maken voor Engels, wiskunde en Hongaars. Wij wisten al dat ze het kon en het Engels had ze zelfs foutloos gemaakt.

Gerrits laatste jaar op de middelbare school gaat in september in. Hij is nu al een dans aan het oefenen met zijn klas om tijdens de opening van het jaar te laten zien; er wordt zelfs speciaal een pak voor aangemeten. We houden jullie op de hoogte. In de zomer heeft hij ook schoolwerk te doen omdat hij volgend jaar in de examenklas zit.

Lea's klas is in contact met een Duitse schoolklas van dezelfde leeftijd. Dit schooljaar zijn ze naar elkaar toe gereisd; zo had Lea in april een indrukwekkende reis naar Duitsland, waarbij ze vooral in Potsdam en Berlijn is geweest. Reizen met een nachttrein en logeren bij een Duits gastgezin waren een hele ervaring. In mei kwam de klas naar Hongarije en hadden wij twee Duitse gasten en Lea's vriendin er ook nog bij. Er was een intensief programma met de twee klassen samen en dat was onvergetelijk.
foto_01
foto_02

Werk

Met de directeur van stichting KCA/CGF (Christian Gypsymission Foundation) is Hessel in maart een aantal dagen in Nederland geweest. Dit zijn erg belangrijke en waardevolle bezoeken voor het contact met partners van de stichting. Wel was het veel reizen: in vijf dagen werd er ruim 1.200 km afgelegd. In samenwerking met kringloopwinkel Waypoint Urk en RiCo-Computers kon Hessel een transport regelen met tweedehands spullen. In één van de dorpen hebben we een klein winkeltje opgestart om dit te verkopen.
Gerrit ging deze keer ook mee naar Nederland; hij kon zich zo oriënteren op zijn vervolgstudie, die hij na zijn examen graag in Nederland wil doen.

foto_03
foto_04
Een van de partners van KCA is de stichting Gypsy Mission Nederland. Het bestuur daarvan komt twee keer per jaar naar Roemenië voor gezamenlijk overleg en voor het bezoeken van de projecten die ze ondersteunen. In mei hadden ze op de Dorcas camping bij Debrecen een gezamenlijke conferentie belegd, ook met mensen uit Oekraïne erbij, waar ze soortgelijke projecten ondersteunen. Dit was een erg boeiende en leerzame ontmoeting. Hessel had de taak om alles voor beide groepen begrijpelijk te maken door te vertalen tussen Hongaars en Nederlands. Na deze conferentie was er nog de opening van een nieuw gebouw voor naschoolse opvang in een Roma dorp in Roemenië, dat met steun uit Nederland gerealiseerd kon worden. Dit was natuurlijk een bijzonder feestelijke gebeurtenis! De kinderen van de school hadden mooie cadeautjes gemaakt als bedankje. Afsluitend was er met de Nederlanders een gezamenlijke maaltijd in het huis van de directeur van de stichting; een boeiende mix van culturen!
foto_05
foto_06
foto_07

English Worship

Een mooi initiatief van onze Amerikaanse vrienden is evangelisatie onder studenten. Debrecen is een echte studentenstad, ze komen van over de hele wereld om hier te studeren. Eén van de activiteiten waar we graag deel van uitmaken is de English Worship. Elke eerste zaterdag van de maand mogen we hiervoor de universiteitskapel gebruiken. Met mensen vanuit verschillende landen zingen we samen en is er een korte Bijbelstudie, waarna we met elkaar gaan eten. Iedereen neemt wat mee, dus het is altijd een verrassing met internationale gerechten. Naast de contacten met de studenten worden we ook erg bemoedigd door de andere zendingsgezinnen die hier komen.
foto_08
foto_09

Presentaties

In de zomer is er weer mogelijkheid om elkaar te ontmoeten tijdens één van onze presentaties. We zien er naar uit om u/jou meer te vertellen over ons werk en leven in Hongarije. U kunt dan ook leuke Hongaarse souvenirs aanschaffen en zo ons werk ondersteunen. De volgende presentaties staan gepland:

  • zondag 30 juni: Chr. Geref. Kerk Zuidlaren, Westeind 10 om 10.30 uur
  • woensdag 3 juli: Chr. Geref. Kerk Maranatha Urk, Pyramideweg 66 om 19.30 uur
  • zondag 7 juli: Christengemeente Zierikzee, Grevelingenstraat 35 om 10.00 uur
  • zondag 4 augustus: PKN Espel, Westerrand 42 om 10.00 uur

Colofon

Hessel en Prisca Keuter
Gerrit, Lea, Febe en Christy
4271 Mikepércs
Irinyi utca 10
Hongarije

E-mail: hp.keuter@gmail.com of prisca.keuter@gmail.com

Website: www.familiekeuter.nl

Giften zijn welkom op rek.nr. NL73RABO0123786940
t.n.v. Chr. geref. kerk Zuidlaren
o.v.v. Roma zending familie Keuter.

Contactpersoon ThuisFrontTeam:
Janny Huizenga, tft@familiekeuter.nl
ColofonFamilieKeuter
MailPoet