FamilieKeuterLogo250x150shadow

Keuternieuws

36e nieuwsbrief december 2020
Dit is de 36e nieuwsbrief van de familie Keuter over hun zendingswerk onder Roma in Hongarije
Zoals we in de vorige nieuwsbrief al schreven, hebben de coronabeperkingen grote invloed op het zendingswerk hier. Het is nog steeds niet goed mogelijk om de grens met Roemenië over te gaan; al sinds maart heeft Hessel de kinderen op de naschoolse opvang niet gezien en is hij ook niet in de Roma kerken daar geweest.
Wel is hij sinds september bezig met persoonlijke training van Roma voorgangers. De ene is Robi, met wie hij in maart in Nederland is geweest om een auto voor hem te kopen. De andere is Dániel, we stelden hem aan jullie voor in de blog van oktober. Hij is voorganger van drie gemeenten binnen het netwerk van KCA, de stichting waar Hessel mee samenwerkt.

Internationale studenten

Ook is er de laatste maanden meer nadruk komen te liggen op het internationale studentenwerk in Debrecen. Hessel is groepsleider bij de Engelse Bijbelstudie op maandagavond, waar hij ook regelmatig zelf de Bijbelstudie doet. Daarnaast spreekt hij met regelmaat op zondag in de internationale gemeente in Debrecen.
Een situatie die ons erg raakte was dat Hessel eind november opgebeld werd met het verzoek of hij een begrafenis wilde leiden van een Nigeriaanse jongeman, die wij niet persoonlijk kenden, maar die hier in Debrecen studeerde. Hij zat in het laatste jaar van zijn studie medicijnen, maar was onder andere door de coronacrisis zo in de knoop geraakt, dat hij in juni midden in de nacht van zijn balkon was gesprongen. Hij overleefde de val, maar lag vijf maanden in coma. In november is hij alsnog overleden. Met een groep vrienden hebben we hem toen begraven, waarbij ook zijn moeder aanwezig was, die hier al die maanden gebleven is helemaal vanuit Nigeria. Het was een heftige situatie en het was moeilijk om de pijn van de moeder te zien, maar het was goed om daar de troost en de hoop van het Evangelie te kunnen doorgeven.

Heimwee

Voor iedereen zijn er in deze periode dingen die anders gaan dan verwacht en voor ons is dat onder andere het contact met Gerrit. We missen elkaar allemaal erg. We namen deze zomer afscheid voor weken, maar dat zijn inmiddels maanden geworden doordat de reisadviezen negatief waren voor beide landen en er een quarantaine aan vast zou zitten. In Hongarije is dat twee weken en de politie komt dan ook elke dag langs om te kijken of je echt thuis bent. Op je voordeur komt een papier waarop staat dat er geen andere mensen op bezoek mogen komen. 's Morgens rijden we elke dag langs het vliegveld, maar de vliegtuigen staan werkloos op de grond.
We zijn erg blij met de mogelijkheid om te videobellen en genieten van Gerrits verhalen over alles wat hij meemaakt.
foto01
foto02

Beperkingen

Andere coronabeperkingen hier in Hongarije zijn de avondklok: we mogen na acht uur niet naar buiten, behalve om de hond uit te laten binnen 500 meter van thuis. Ook zijn de middelbare scholen op dit moment gesloten, dus Lea studeert weer online. Haar vriendin komt regelmatig logeren, zodat ze samen kunnen werken. Febe en Christy gaan nog wel gewoon naar school.
De winkeltijden zijn aangepast en 's morgens tussen acht en tien uur mogen alleen ouderen de markt en de supermarkten bezoeken. Een mondkapje dragen we hier al sinds maart in winkels. Zomaar even een inkijkje om een beeld te krijgen in de situatie hier in Hongarije.
Binnen ons gezin heeft Prisca het virus ook gehad, maar gelukkig stak ze daarbij de anderen niet aan. Het was een lichte vorm die maar een paar dagen duurde, maar met een vervelende nasleep van hoofdpijn en weinig energie. Nu is het gelukkig weer goed.
foto03
foto04
foto05

Sinterklaas

We hebben hier thuis lootjes getrokken voor Sinterklaas en dat werd een gezellige middag waar veel geheimzinnigheid aan vooraf ging. Doordat we ons verlanglijstje op mochten sturen naar de Sint in Urk, hadden we hier ook lekker een pakket met chocoladeletters en pepernoten.
foto06
foto07
foto08
Kerst wordt dit jaar voor iedereen vast heel anders, maar juist dan is er de kans om om je heen te kijken en het eens totaal anders te doen. Vraag God om je ogen te openen voor Zijn plan deze kerst en deel uit wat je niet alleen voor jezelf kunt houden: Zijn liefde, die veel groter is dan een virus dat je plannen in de war gooit of je leven helemaal uit balans brengt. Vertrouw op Hem! Dat wensen we je toe deze kerstdagen en ook in het nieuwe jaar. Ook als je nog veel harder geraakt bent door bijvoorbeeld financiële tegenslag of wanneer je zelfs geliefden verloren hebt. Gods zegen en nabijheid voor jou! Liefs uit Hongarije
foto09
foto10

Colofon

colofon
Hessel en Prisca Keuter
Gerrit, Lea, Febe en Christy
4271 Mikepércs
Irinyi utca 10
Hongarije

E-mail: hp.keuter@gmail.com of prisca.keuter@gmail.com

Website: www.familiekeuter.nl
Giften zijn welkom op rek.nr. NL73RABO0123786940
t.n.v. Chr. geref. kerk Zuidlaren
o.v.v. Roma zending familie Keuter.

Contactpersoon ThuisFrontTeam:
Janny Huizenga, tft@familiekeuter.nl