FamilieKeuterLogo250x150shadow

Keuternieuws

37e nieuwsbrief maart 2021
Dit is de 37e nieuwsbrief van de familie Keuter over hun zendingswerk onder Roma in Hongarije
De vorige keer eindigden we onze nieuwsbrief met onze gedachten over kerst en hoe we God kunnen vragen ons te leiden. Daarom delen we graag nog even hoe wij bemoedigd werden. We werden uitgenodigd om mee te doen aan een kerstmaaltijd met buitenlandse studenten. De internationale gemeente werd opgesplitst in kleine groepjes, zodat niemand met kerst alleen zou hoeven zijn. Wij hadden zo een hele leuke middag met vier Afrikaanse vrouwen die allemaal in Debrecen studeren maar niet naar hun thuisland konden voor de feestdagen. God gebruikte onze pijn in het gemis van Gerrit om deze vrouwen te kunnen begrijpen die in een soortgelijke situatie zitten. We deelden eten uit verschillende culturen, zongen samen en speelden spelletjes.
foto01
foto02
foto03

Verlies

In de afgelopen twee maanden hadden we een paar overlijdens in onze nabije omgeving te verwerken. Half januari werden we opgeschrikt door het bericht dat Ádám, een jonge Roma vriend van ons die we in de afgelopen jaren goed hadden leren kennen, zichzelf van het leven had beroofd. Dit was een erg moeilijke situatie voor iedereen die hem kende. We konden aanwezig zijn bij zijn begrafenis die door zijn familie was georganiseerd.

Afgelopen zomer was het de laatste keer dat we afscheid hebben genomen van Hessels oma, een lieve, zorgzame vrouw die altijd geïnteresseerd was in ons werk en leven in Hongarije. Eind januari is ze overleden op 89-jarige leeftijd. Er was geen mogelijkheid om naar Nederland te reizen en het was erg verdrietig dat we niet bij onze familie konden zijn. We zijn dankbaar dat de dienst ook online te volgen was en we dit zo toch mee konden maken. We vinden troost in het feit dat zij thuis is bij God!

Begin maart kregen we opnieuw een verdrietig bericht, omdat een oom van Hessel plotseling overleden was, de laatste Keuter van de vorige generatie. Ook hier konden we alleen op afstand meeleven en de herdenkingsdienst online bekijken.

Het is confronterend om in zo korte tijd een aantal sterfgevallen mee te maken. Tegelijk geeft het ons - juist ook in de moeilijke corona-tijd - meer verlangen naar de terugkomst van Jezus, waarbij lijden, verdriet en dood voor altijd voorbij zullen zijn.

Online

Heel veel dingen kunnen tegenwoordig via internet; of zoals ze hier in Hongarije zeggen: onlajn. Zondag begint het met de kerkdienst, en op maandag is er de Engelse Bijbelstudie met internationale studenten. Bidstonden met collega's, een gesprek met studenten uit Nederland over onderwijs in Hongarije en leuke contacten binnen onze gemeente in Zuidlaren. Gesprekken met ons TFT en onze coach Margriet. Ook zijn er de online diensten waar Hessel aan meewerkt voor verschillende gemeenten. Er is veel veranderd het afgelopen jaar, maar op dit gebied zijn we blij met alles wat we 'onlajn' kunnen meemaken en de contacten die we zo hebben.
foto04
foto05
foto06

Lockdown

Begin maart werden de regels in Hongarije nog meer aangescherpt, tot teleurstelling van Febe en Christy. Zij hebben nu ook weer online les, net als Lea. Op school helpen ze de kinderen door kleine groepjes te maken die elkaar wel wekelijks zien, zodat ze niet in de put raken. Regelmatig rijden we heen en weer naar de stad voor een creatieve les en komt er een vriendin mee terug voor een paar dagen.

Door de strengere regels zijn de niet-essentiële winkels dicht en moeten we buiten nu ook een mondkapje dragen. We merken dat veel mensen het er niet mee eens zijn, maar het gewoon doen omdat de overheid het opdraagt.

Helaas moesten we deze week afscheid nemen van onze Amerikaanse vrienden, die door de corona situatie voor een paar maanden terug reizen naar Amerika. We zullen ze enorm missen.
foto07
foto08
foto09
Het werk bij de stichting KCA/CGF (Christian Gypsymission Foundation) gaat aan deze kant van de grens in Hongarije gewoon door, voor zover dat mogelijk is. Ook hier wordt online vergaderd met contacten in Nederland en Hessel helpt dan met vertalen. De diensten in de Roma-gemeenten liggen helaas weer voor een paar weken stil, maar de persoonlijke contacten met de voorgangers kunnen wel gewoon doorgaan.
Onlangs hielp Hessel bij het uitladen van een transport met hulpgoederen vanuit Nederland voor de Roma in de gemeenten die bij het netwerk van de stichting horen. Hier zat ook een lading chocoladeletters bij, en wij mochten er ook van proeven! Lekker, zo'n stukje Nederland!

Ook heeft Hessel nog contacten in twee andere Roma-dorpen. Daar kunnen we in kleinere groepjes bij elkaar komen voor training en Bijbelstudie. De mensen zijn dankbaar dat Hessel komt en er is een verlangen om meer te leren over de bijbel en te ontwikkelen in geestelijk leiderschap. In de blogs die maandelijks op onze website verschijnen, kunt u hier meer over lezen. Vindt u het leuk om die ook in uw mailbox te krijgen, dan kunt u onderaan deze nieuwsbrief of op onze website een link vinden om u aan te melden.
foto10
foto11
foto12

Vreugde

In de afgelopen periode waren Gerrit en Christy jarig. Voor Gerrit moesten we een feestje op afstand maken en we hebben geprobeerd hem te verrassen. Christy werd 13, en dat betekent dus nu een tienerhuishouden hier. Ze wilde heel graag een hoogslaper en die heeft ze de afgelopen weken samen met haar vader gemaakt.
We willen jullie gebed vragen voor moed om door te gaan in deze lastige tijd. Voor troost als we door verlies en gemis moeten gaan. En voor kracht die voorkomt uit Gods vreugde. Dankuwel voor uw betrokkenheid!

Colofon

colofon
Hessel en Prisca Keuter
Gerrit, Lea, Febe en Christy
4271 Mikepércs
Irinyi utca 10
Hongarije

E-mail: hp.keuter@gmail.com of prisca.keuter@gmail.com

Website: www.familiekeuter.nl
Giften zijn welkom op rek.nr. NL73RABO0123786940
t.n.v. Chr. geref. kerk Zuidlaren
o.v.v. Roma zending familie Keuter.

Contactpersoon ThuisFrontTeam:
Janny Huizenga, tft@familiekeuter.nl