FamilieKeuterLogo250x150shadow

Keuternieuws

38e nieuwsbrief maart 2021
Dit is de 38e nieuwsbrief van de familie Keuter over hun zendingswerk onder Roma in Hongarije
Na acht maanden was het dan eindelijk zover, Gerrit kwam thuis in zijn meivakantie. Twee heerlijke weken waren we compleet als gezin. We schreven er een blog over, die te lezen is op onze website.

Weer naar school

Wat waren onze meiden blij toen de scholen in mei weer opengingen! De laatste weken voor de zomervakantie mogen ze gewoon weer naar school, zelfs Lea, die al zeven maanden online les had.
Febe is dit jaar onze achtsteklasser, en dat is een belangrijk schooljaar in Hongarije. Je neemt dan op je veertiende afscheid van de lagere school. Op Febe's school moet je ook een jaaropdracht doen over iets waar je in geïnteresseerd bent. Je moet er een werkstuk over maken waar je het hele jaar door mee bezig bent en dan sluit je het af met een presentatie. Febe deed het over gebarentaal en maakte vier mooie beelden van klei. Ze tekende het Hongaarse alfabet in gebarentaal. In de presentatie met zelfgemaakte powerpoint vertelde ze ons alles wat ze erover wist en praatte ze zelfs een stukje in gebarentaal, erg knap.
Foto02
Foto01
Foto03

Praktijk

Vanwege de lockdown van de afgelopen tijd waren er veel beperkingen, waarvan de meeste gelukkig weer opgeheven zijn. Tegelijk gaf deze ook meer variatie in de activiteiten. Om een indruk te geven van de dagelijkse praktijk van het werk hier, delen we een paar voorbeelden.

In april kreeg de stichting waar Hessel mee werkt bericht van een baptistengemeente in Hongarije dat die hun interieur wilden vernieuwen en daardoor een aantal kerkbanken overhadden; of we daar belang bij hadden. Nu is de stichting net bezig een nieuwe kerk voor een Roma gemeente in Roemenië te bouwen, dus dat kwam heel goed uit. Samen met een aantal anderen is Hessel toen mee geweest om die kerkbanken op te halen. Het is wonderbaarlijk om op de foto te zien hoe exact de banken passen in het nieuwe kerkgebouw; deze Roma gemeente is er ontzettend blij mee!

Wekelijks gaat Hessel naar pastor Robi in Nyíradony om daar Bijbels onderwijs te geven; ook gaat hij elke maand voor in de huisgemeente daar. Nu bleek dat niet alleen een groot deel van de Roma gemeenschap daar rookt, maar ook een aanzienlijk deel van Robi’s gezin, waaronder hijzelf. In Nederlandse oren klinkt dit misschien niet als een heel groot probleem, maar hier in Roma zending is het dat wel. Sowieso omdat men beseft dat hierdoor het lichaam en de gezondheid kapot gemaakt wordt; maar daarnaast ook dat deze verslaving een enorm gat slaat in het toch al vaak erg krappe budget. Het is geen uitzondering dat een kwart tot een derde van het geld elke maand naar sigaretten gaat. In een gesprek hierover bleek hoe moeilijk dit voor deze familie is en dat ze graag zouden willen stoppen. Hessel besloot de week erna tijd te nemen om hierover met hen door te praten. Door een vragenlijst in te vullen over welke rol roken heeft in hun leven, ontdekten ze hoe allesoverheersend het roken eigenlijk is voor hen en hoezeer het hun leven in de greep houdt. We hebben gesproken over een plan om te stoppen, welke rol hun relatie met God daarin speelt en wat een getuigenis het zou zijn als zij bevrijd worden van deze verslaving. Dit was nog maar het begin en we willen uw gebed vragen voor dit moeilijke proces.
Foto04
Foto05
Foto06
De Engelse Bijbelstudie op maandagavond is maandenlang online geweest tijdens de lockdown, maar eind mei was het dan zover: we mochten eindelijk weer bij elkaar komen! Onze Amerikaanse vrienden die dit leiden, zaten echter nog in de VS, zodat de groepsleiders hier in Debrecen de verantwoordelijkheid kregen. En het ging goed! Hessel mocht de Bijbelstudie doen deze keer, Prisca filmde, zodat mensen ook online konden meedoen. Het was zo bijzonder om te zien hoe deze – meestal buitenlandse – jonge mensen hunkerden naar persoonlijk contact, en ook om te horen hoe waardevol deze Bijbelstudiegroep in hun leven is nu ze hier als buitenlander in Hongarije wonen.

Weerzien

Wekelijks zijn we in contact met een lieve zus uit onze gemeente hier, Juditka néni. Ze is 73 geworden en woont in een verzorgingstehuis. We ontdekten dat dit heel anders is dan in Nederland. Met drie vrouwen in een kamer van vier bij vijf meter is heel gewoon, maar we horen haar niet klagen. De afgelopen zeven maanden konden we alleen bellen en af en toe boodschappen doen, die we dan bij het tehuis af moesten geven. Toen ze jarig was, beloofde Hessel dat we het zouden vieren als de lockdown voorbij zou zijn. En dat was dan ook het eerste wat ze vroeg toen we elkaar eindelijk weer konden zien. Zij mocht van het terrein af omdat ze ingeënt was, wij mochten er nog niet in omdat we niet ingeënt zijn. Dus dat werd een eerste ontmoeting in het bushokje buiten de poort. Inmiddels hebben we bij ons thuis haar verjaardag gevierd en grapte ze dat ze eindelijk bevrijd is uit haar gevangenis. We zijn blij dat we elkaar weer kunnen zien
Foto07
Foto08

Zomer

In de zomer zullen we weer een paar weken naar Nederland gaan. Wat kijken we er naar uit om onze familie na een jaar weer te zien! Omdat de mogelijkheden beperkt lijken, hebben we nog bijna geen afspraken gemaakt voor presentaties. Mocht je het leuk vinden om meer te horen over ons werk en leven in Hongarije, dan hebben we daar nog ruimte voor, dus laat het ons weten. Ook online kunnen we een presentatie of ontmoeting organiseren met je huiskring of gemeente. Stuur ons een mail dan spreken we wat af, onze e-mailadressen vind je hieronder in de colofon

Colofon

colofon
Hessel en Prisca Keuter
Gerrit, Lea, Febe en Christy
4271 Mikepércs
Irinyi utca 10
Hongarije

E-mail: hp.keuter@gmail.com of prisca.keuter@gmail.com

Website: www.familiekeuter.nl
Giften zijn welkom op rek.nr. NL73RABO0123786940
t.n.v. Chr. geref. kerk Zuidlaren
o.v.v. Roma zending familie Keuter.

Contactpersoon ThuisFrontTeam:
Janny Huizenga, tft@familiekeuter.nl