Vorig jaar ben ik samen met pastor Robi naar Nederland geweest om met hem een auto te kopen. Misschien hebt u destijds ook wel bijgedragen aan dit bijzondere project. Vooraf hadden we afgesproken dat het onderhoud van de wagen zijn eigen verantwoordelijkheid zou zijn.

En ja hoor: in december bleek dat een paar van de carburateurs van de common rail vervangen moesten worden: één van de duurste onderdelen van de motor. Het zou wel zo’n 150.000 Ft gaan kosten, rond de 420 euro. En dat geld had hij niet, dus kwam hij naar mij; of ik misschien kon helpen? Of misschien bij onze achterban hulp kon vragen? Dat leek mij echter geen goed idee, en dat vertelde ik hem ook. Ik moedigde hem aan om hiervoor te bidden en te kijken of hij zelf geen mogelijkheden had.

Maar Robi zag geen andere mogelijkheid dan dat iemand anders dit financiële probleem zou oplossen. Ik had nog wel een paar autobanden met velgen hier liggen en een aantal andere auto onderdelen; die bood ik hem aan, zodat hij die kon gaan verkopen en geld kon genereren voor de reparatie. Maar het was nog lang niet genoeg.
Robi was wel al weken lang het bos in gegaan om brandhout te sprokkelen; hij had voor een vermogen op zijn erf liggen, maar had helaas geen koper ervoor kunnen vinden. Het werd nog erger toen de auto bij de monteur gebracht werd, want het bleek dat niet twee, maar alle vier carburateurs moesten vervangen worden, en het bedrag werd bijna het dubbele.

De verleiding werd heel groot om dan toch maar financieel bij te springen, maar ik deed het niet. In plaats daarvan ging ik samen met Robi bidden; we gaven de auto over aan God en aan Zijn dienst en we baden dat Hij een oplossing zou geven voor het geld. Twee dagen later belde Robi dat hij een koper voor het hout had en dat het gelukt was om het geld voor de reparatie bij elkaar te krijgen! Ik was zo dankbaar voor deze gebedsverhoring, maar bovenal ook voor de geloofservaring die Robi hierdoor kreeg met de trouw en de zorg van God. ‘Bid en werk’ werd zo praktijk voor hem: vertrouw je zaak aan God toe en kijk tegelijkertijd welke mogelijkheden Hij al aan je gegeven heeft.