Blog

Culturele dingen

Gerrit, als oudste, mag nieuwe culturele dingen vaak als eerste proberen als het om schooldingen gaat; zo ook deze keer. Hij zit in de examenklas en dat wordt hier groots gevierd. Aan het begin van het schooljaar is er een officiële viering waarbij elke student uit de examenklas een lintje krijgt opgespeld, dat hij het hele jaar mag dragen. Zo weet iedereen dat dit een 12e jaars student is.

Lees meer…
Terug naar Hongarije

Terug naar Hongarije

We zijn alweer bijna op onze terugreis naar Hongarije, maar eerst willen we nog wat mooie momenten uit ons verlof met jullie delen. Naast alle presentaties, vergaderingen en ontmoetingen die bij ons werk horen hebben we ook veel vrienden en familie ontmoet. Er waren leuke verrassingen en feestjes, dus daar gaan we jullie in deze blog iets van laten zien.

Lees meer…
Van frustratie naar vrede

Van frustratie naar vrede

Van frustratie naar vrede

In een mooi pension in Duitsland op onze reis naar Nederland kan ik het allemaal best goed relativeren… Vorige week in de wachtkamer bij de tandarts iets minder.

Lees meer…
Heeft het zin?

Heeft het zin?

Heeft het zin?

“Vader, is er nu na zeven jaar al wat veranderd?” Als we na het avondeten nog wat zitten na te praten aan tafel, komt onze jongste ineens met deze vraag op de proppen.

Lees meer…

We had an amazing day with dear friends!Szép húsvéti napjaink voltak barátokkal!Wij hadden een prachtige dag met vrienden!

Geplaatst door Danny Schurink op Maandag 22 april 2019

Pasen

Soms is het er zomaar weer even, zonder aankondiging.

Heimwee…

Naar de tulpenvelden in de polder, naar mijn familie met Pasen, de gemeente in Zuidlaren, een rondje over de haven op Urk.

Gelukkig was het deze keer niet zo erg en was de laatste keer een hele tijd geleden dat ik heimwee had.

Lees meer…
Ik wil alleen maar zeggen dat ik van U hou

Ik wil alleen maar zeggen dat ik van U hou

In Hajdúböszörmény is een kleine Roma gemeente waar we elke dinsdagavond naar toe gaan, als outreach van onze kerk in Debrecen. Meestal gaan we met een team van vijf of zes man, maar nu waren we met z’n drieën, waaronder Imi, onze Roma buurman. We bidden en zingen met elkaar, daarna gaan volwassenen en kinderen uit elkaar. In de auto onderweg kreeg ik te horen dat ik het kinderprogramma mocht leiden… Zo’n planning komt wel vaker voor.

Lees meer…

Zegenlied

‘Hessel, speel jij gauw wat op de piano, daar worden de kinderen altijd zo rustig van!’

Lees meer…
Fazant

Fazant

Elke woensdag en donderdag reis ik naar Roemenië om daar ‘s middags Engelse les te geven aan een aantal klassen in de After School programma’s van de Christian Gypsymission Foundation. ‘s Avonds reis ik dan door naar een nabijgelegen Roma kerkje, waar ik nog een doordeweekse kerkdienst houdt. Lees meer…

Werkvakantie

Werkvakantie

Afgelopen maand heb ik een aantal dagen opgetrokken met een  jongerengroep van een Nederlandse middelbare school. Zij deden een  werkvakantie bij een Roma gemeente in Roemenië. Via de Christian  Gypsymission Foundation waren ze daar terecht gekomen en hielpen ze mee  aan het opknappen van het kerkgebouw. Lees meer…

Oude Peugeot

Oude Peugeot

Onze bijna 15 jaar oude Peugeot is dringend aan vervanging toe. Hoe dringend dit is, werd ons duidelijk toen we er deze zomer mee naar Nederland reden: ondanks alle voorafgaande reparaties haalde de auto het net met de hakken over de sloot. Lees meer…

Presentaties 2018

Presentaties 2018

Wilt u of jij meer horen over ons werk en leven in Hongarije?
We hebben de komende weken twee presentaties waar u van harte welkom bent! Lees meer…

Naschoolse opvang

Naschoolse opvang

Bekijk dit leuke filmpje over de naschoolse opvang in Roemenië waar Hessel bij betrokken is en waarover we schreven in onze laatste nieuwsbrief. Lees meer…

Autoperikelen

Autoperikelen

Zoals u misschien in de vorige blog al gelezen heeft, heb ik in oktober vorig jaar een ongeluk gehad met de auto in Roemenië. Ik botste achterop een vrachtauto, en de voorkant van de auto was helemaal kapot. Op een wonderlijke manier heeft God voorzien, niet alleen in vervoer naar huis door middel van een goede vriend, maar ook in middelen om de auto te kunnen laten repareren!

Lees meer…

Gestrand

Gestrand

Op uitnodiging van stichting HOE (Hulp Oost-Europa) mocht ik deel nemen aan een zendingsconferentie in Cluj-Napoca in Roemenië. Samen met een medewerker van deze stichting maakte ik de reis van ongeveer vier uur. De conferentie ging over ‘ownership of development’; over de relatie tussen kerken en organisaties in Nederland en in Oost-europa, wie beheert het proces van ontwikkeling.

Lees meer…

Van thuis naar thuis

Van thuis naar thuis

Het was erg stil in de auto de eerste dag op onze terugreis naar Hongarije.
Wat een intensieve maar fijne tijd was het in Nederland, dat moest wel even verwerkt worden. Nog niet eerder voelden Hongarije en Nederland als twee zo verschillende werelden. Ook dit jaar waren er weer veel dingen anders dan de vorige jaren. Lees meer…

Roemenië

Roemenië

Begin april had mijn Amerikaanse collega me gevraagd of ik een paar dagen met hem mee wilde gaan naar Roemenië. Hij was daar in contact gekomen met een Roemeense jonge vrouw, die training geeft aan jongeren. Wij zouden dan een paar lessen over Micro-Enterpise geven aan deze groep. Lees meer…

Kálmán in Nederland

Kálmán in Nederland

Begin maart had ik de gelegenheid om voor een paar dagen naar Nederland te gaan in verband met een presentatie in de PKN van Espel. Toen ik mijn ticket boekte bedacht ik hoe leuk het zou zijn om iemand uit het land zelf mee te nemen naar zo’n presentatie. Dus besloot ik mijn Roma collega Kálmán te vragen of hij ook mee zou willen. Dat was natuurlijk geen vraag… Het was altijd al een droom van hem om een keer naar Nederland te gaan; Ajax is zijn favoriete voetbalploeg en Max Verstappen zijn favoriete racer.

Lees meer…

TOT1

TOT1

Eén van de meest effectieve middelen van CHE (Community Health Evangelism) is het houden van trainingen. Vaak zijn dit één-weekse bijeenkomsten, waarbij de deelnemers helemaal weg zijn uit hun eigen omgeving, zodat ze zich helemaal op het lesmateriaal kunnen focussen.

Bidden in de oorlog

Bidden in de oorlog

Een tijdje geleden hebben we tijdens een CHE-training op een vrije avond de film ‘War room’ bekeken; een film die gaat over het belang en de kracht van gebed. Beslist een aarader voor wie hem nog niet gezien heeft!