Blog

Screening

Screening

Midden oktober was ik in Prilep in Noord-Macedonië. Het lokale CHE team is daar al een paar jaar actief in twee Roma gemeenschappen. Samen met een team van Amerikaanse artsen deden ze een medische screening onder de kinderen daar. Deze twee gemeenschappen liggen naast elkaar aan de rand van de stad en zijn eigenlijk min of meer illegaal gebouwd: kris kras, zonder bouwvergunning, met veelal modderpaden als wegen.

Lees meer…

Trauma en handicaps

Net weer terug gekomen van een rondreis door Centraal Europa. Samen met de CHE directeur van Hongarije hebben we de teams van Noord-Macedonië en Kosovo bezocht. Het is bemoedigend en inspirerend om te zien hoe God daar aan het werk is door de CHE teams heen, en tegelijk ook mooi dat wij een bemoediging voor hen mogen zijn.

Lees meer…

Kruitvat

‘Morgen reizen we door naar Servië’, zei ik in mijn argeloosheid toen we tijdens onze Balkanreis dit voorjaar in Kosovo waren. In Kosovo is een enthousiast CHE team aan het werk. In één van hun dorpen hebben ze naast een school een gebouw ter beschikking gekregen. Daar verkopen ze in de pauzes snacks, en komen op die manier ongedwongen in contact met de jongeren en via hen ook met de ouders.

Lees meer…
Eén grote familie 

Eén grote familie 

Dankjewel voor je geduld zeg ik bij voorbaat tegen de buurvrouw die onze familiefoto gaat maken, want dat “zullen we nog even een groepsfoto maken?” is natuurlijk erg optimistisch.

Lees meer…

Begrafenis

De vader van Robi is overleden. Robi is de Roma met wie ik drie jaar geleden naar Nederland ben geweest om een auto voor hem te kopen voor zijn bediening als evangelist. Dit was mogelijk dankzij een succesvolle crowdfunding waar velen van jullie ook aan hebben bijgedragen. Misschien dat daarom deze blog ook wel teleurstelling kan veroorzaken. Toch willen we ook dat met jullie delen.

Lees meer…
Jezus was hier

Jezus was hier

‘Er ligt beneden een man te slapen!’ Ontzet kwam Christy weer naar boven, nadat ze naar beneden was gegaan om haar fiets uit het schuurtje in de kelder van ons appartement te halen. Ze zou naar de kerk om daar het techniek team te helpen. Samen met haar ging ik naar beneden en inderdaad vonden we daar een man liggen slapen, blijkbaar een dakloze met een alcohollucht om zich heen. 

Lees meer…

Zendingsreis

Afgelopen twee weken heb ik mijn eerste reis als CHE-coördinator gemaakt. We hebben de teams en hun projecten bezocht in drie verschillende landen op de Balkan: in Servië, in Noord-Macedonië en in Kosovo.

Lees meer…
Bulgarije

Bulgarije

Begin oktober was er een CHE training in Bulgarije: iets waar we al lange tijd voor gebeden hadden. Zo’n training is altijd een heel evenement: met trainers uit verschillende landen komen we vijf dagen lang samen met een groep deelnemers voor een serie lessen die gaan over holistische transformatie van gemeenschappen.

Lees meer…
Thuis

Thuis


Ik word ook zendeling! Dat waren de woorden van mijn zus toen ze bij ons langs kwam in ons mooie onderkomen voor drie weken tijdens ons verlof. De buren van een andere zus waren op vakantie, en wij mochten in die weken in hun huis. Een heerlijke plek om te zijn en tijdelijk een zus als buurvrouw was een cadeautje.

Lees meer…
Verhuizing

Verhuizing

Dat waren weer heel wat uurtjes wachten bij een loket maar het is officieel: we zijn verhuisd! We hebben nieuwe adreskaarten, autopapieren en een parkeerkaart om te kunnen parkeren bij ons nieuwe adres.

Lees meer…
Oekraïne

Oekraïne

Met het CHE team zijn we afgelopen week naar de Hongaarse grens met Oekraïne geweest. Er zijn daar vijf grensplaatsen, waar elke dag enorme aantallen vluchtelingen uit Oekraïne aankomen, op de vlucht voor het oorlogsgeweld. We zijn bij alle plaatsen wezen kijken om te zien wat de behoeften zijn.

Lees meer…
Dankbaarheid in de sneeuw

Dankbaarheid in de sneeuw

Wees altijd verheugd, bid onophoudelijk, dank God onder alle omstandigheden, want dat is wat Hij van u, die één bent met Christus Jezus verlangt.
1 Thessalonicenzen 5: 16-18

Alweer sneeuw? Vanmorgen schrok ik er gewoon een beetje van, alles was weer helemaal wit.

Lees meer…

Sweet 15?

Hessels blik blijft even op onze 15 jarige dochter rusten als hij uitverteld is over wat hij meemaakte vandaag en hij verzucht: “Wat is het toch een verschil waar je geboren wordt.” We zitten met z’n allen aan tafel voor de warme maaltijd en Hessel heeft verteld over zijn dag in het nieuwe Roma dorp waar hij komt. Samen met zijn Roma collega zijn ze de mensen daar aan het leren kennen om een beeld te krijgen van de gemeenschap.

Lees meer…
Grenzen en verbondenheid

Grenzen en verbondenheid

Twee jaar geleden heb ik een keer een blog geschreven over onze conferentie in Albanië en wat ik daar geleerd had. Vorig jaar kon deze conferentie niet doorgaan, maar deze keer wel – zij het met allerlei testbewijzen.

Lees meer…

Verlof

Voor ons verlof in Nederland hebben we dit jaar een prachtig plekje gekregen in een leegstaand huis op Urk. Met dank aan ons ThuisFrontTeam en familie is het ingericht en bewoonbaar gemaakt; heerlijk om de hele periode op één plek te kunnen verblijven.

Lees meer…

Febe’s ballagás

Op 15 juni, de laatste schooldag hier, zijn er in alle scholen in Hongarije officiële vieringen die ballagás heten. Het betekent dat je die dag afscheid neemt van de kleuterschool, lagere school of middelbare school. Ouders, opa’s en oma’s zijn er bij, en na de tijd ga je lekker samen eten. De mooie kleren, de bloemen en alles er omheen wordt tot in detail voorbereid.

Lees meer…
Happy family

Happy family

Eindelijk was het dan zo ver: twee heerlijke weken waren we als gezin compleet.

De tafel weer gedekt voor zes, samen zingen, spelletjes doen maar ook gewoon lekker thuis zijn, zusjes plagen en op de bank hangen met je telefoon.

Acht lange maanden hadden we elkaar niet gezien. Omdat Gerrit sinds de zomer in Nederland ingeschreven stond en geen Hongaarse adreskaart meer had, was hij niet gerechtigd de Hongaarse grens over te gaan.

Lees meer…
Bid en werk

Bid en werk

Vorig jaar ben ik samen met pastor Robi naar Nederland geweest om met hem een auto te kopen. Misschien hebt u destijds ook wel bijgedragen aan dit bijzondere project. Vooraf hadden we afgesproken dat het onderhoud van de wagen zijn eigen verantwoordelijkheid zou zijn.

Lees meer…
Onverwachts

Onverwachts

Hier in Hongarije is het ziekenfonds ondergebracht bij de Belastingdienst. Veel mensen hier zijn bang voor die dienst, omdat ze nogal eens rigoreus te werk kunnen gaan. Een paar maanden geleden bijvoorbeeld kwamen ze met een compleet overvalteam bij onze buren binnenvallen, omdat die illegaal sigaretten hadden gekocht. Ook bij ons waren ze al eens thuis geweest om spullen in beslag te nemen, omdat ze meenden dat onze huiseigenaar nog een schuld had (wat achteraf niet zo bleek te zijn).

Lees meer…
Zegen uitdelen

Zegen uitdelen

Misschien ben je er wel langs gefietst in de zomer en heb je er een kopje koffie gedronken; het rustpunt in Balloërveld. Je kon er ook een gift achterlaten voor ons werk in Hongarije onder Roma.

Lees meer…
Modder en engelen

Modder en engelen

Zondag moest ik naar een Roma kerk in Uszka, een dorpje tegen de Oekraïense grens. Dit is een bijzondere plaats, want zo’n 45 jaar geleden is hier een opwekking begonnen onder de Roma. Het was een flink eind rijden, maar uiteindelijk was het zeker de moeite waard. Want ik ben een paar engelen tegengekomen!

Lees meer…

Pastor Daniel

We willen je graag even voorstellen aan Daniel. Hij is een enthousiaste Roma predikant in drie Roma gemeenten binnen het netwerk van Gypsy mission Foundation. Hessel ontmoette hem dit jaar via deze stichting en was onder de indruk van zijn gedrevenheid en liefde voor God.

Lees meer…

Oerwoud

Toen we – na zes weken in Nederland te zijn geweest – terugkwamen in ons huis in Hongarije bleek de tuin te zijn veranderd in een oerwoud. Het gras stond meer dan een halve meter hoog, de straat was vol gegroeid met onkruid en takken versperden overal de doorgang.

Lees meer…
Groet uit Hongarije

Groet uit Hongarije

Tussen alle laatste regeldingen voor de reis door schrijven we nog een blog.
Naast inpakken, schoonmaken en regelen is er deze week ook weer een afscheid.

Lees meer…
Robi’s auto

Robi’s auto

Vlak voordat de corona-crisis uitbrak en de grenzen op slot gingen, konden Robi en ik nog net Hongarije binnenkomen met de auto die we voor hem in Nederland gekocht hadden (zie blog van januari).

Lees meer…

Thuis met z’n zessen

We kregen de vraag of we een filmpje willen maken over hoe het is om thuis te moeten zijn met z’n zessen en hoe we dat goed houden. Kijk maar mee wat we er van gemaakt hebben. Er is natuurlijk nog zoveel meer over te zeggen maar het geeft een indruk van onze situatie nu.

Lees meer…
Gillende varkens en verse groenten

Gillende varkens en verse groenten

Zaterdagochtend zeven uur lijkt de beste tijd om een varken de keel door te snijden.
Ik werd wakker en dacht een schoolklas te horen die probeerde de hoge C te halen, maar realiseerde me al snel dat het weer een varken in het dorp was, van wie zijn laatste uur geslagen had.

Lees meer…
Dit is Robi

Dit is Robi

We willen jullie graag voorstellen aan Robi (Robert) Várga, getrouwd en vader van een groot gezin. Bij dit Romagezin komt wekelijks een huisgemeente bij elkaar waar Robi de voorganger van is.
Een paar jaar geleden ontmoette ik Robi bij een CHE Vision Seminar en sindsdien zijn we in contact gebleven. Maandelijks mag ik komen onderwijzen in hun huisgemeente.

Lees meer…

Dankbaar

We zijn dankbaar voor uw en jouw betrokkenheid bij ons werk en leven in Hongarije. Zonder deze steun zouden we het niet kunnen doen. Daarom aan het eind van dit jaar ook een Dankjewel! vanuit Hongarije. Dankjewel voor je betrokkenheid, gebed en/of financiële steun!

Lees meer…
Hopeloos?

Hopeloos?

Als ik mijn auto in tien verloren minuten op een parkeerplaats zet, zie ik op afstand een paar Roma vrouwen bij de winkelwagentjes zoeken naar iets. Ze trekken mijn aandacht; als er een auto aan komt rijden om zakken kleren in de container te stoppen rennen ze er naar toe. Ze krijgen het na even praten voor elkaar dat zij de zakken krijgen in plaats dat de vrouw ze in de container stopt.

Lees meer…
CHE conferentie

CHE conferentie

CHE conferentie

Begin oktober was er de jaarlijkse bijeenkomst van CHE-teams uit heel Oost- en Centraal-Europa. Dit zijn altijd erg bemoedigende en inspirerende bijeenkomsten: alleen al het feit dat je met zoveel mensen uit verschillende landen bij elkaar bent, allemaal met hetzelfde doel: om door holistische zending het Roma volk te dienen en te helpen ontwikkelen.

Lees meer…

Culturele dingen

Gerrit, als oudste, mag nieuwe culturele dingen vaak als eerste proberen als het om schooldingen gaat; zo ook deze keer. Hij zit in de examenklas en dat wordt hier groots gevierd. Aan het begin van het schooljaar is er een officiële viering waarbij elke student uit de examenklas een lintje krijgt opgespeld, dat hij het hele jaar mag dragen. Zo weet iedereen dat dit een 12e jaars student is.

Lees meer…
Terug naar Hongarije

Terug naar Hongarije

We zijn alweer bijna op onze terugreis naar Hongarije, maar eerst willen we nog wat mooie momenten uit ons verlof met jullie delen. Naast alle presentaties, vergaderingen en ontmoetingen die bij ons werk horen hebben we ook veel vrienden en familie ontmoet. Er waren leuke verrassingen en feestjes, dus daar gaan we jullie in deze blog iets van laten zien.

Lees meer…
Van frustratie naar vrede

Van frustratie naar vrede

Van frustratie naar vrede

In een mooi pension in Duitsland op onze reis naar Nederland kan ik het allemaal best goed relativeren… Vorige week in de wachtkamer bij de tandarts iets minder.

Lees meer…
Heeft het zin?

Heeft het zin?

Heeft het zin?

“Vader, is er nu na zeven jaar al wat veranderd?” Als we na het avondeten nog wat zitten na te praten aan tafel, komt onze jongste ineens met deze vraag op de proppen.

Lees meer…

Ik wil alleen maar zeggen dat ik van U hou

In Hajdúböszörmény is een kleine Roma gemeente waar we elke dinsdagavond naar toe gaan, als outreach van onze kerk in Debrecen. Meestal gaan we met een team van vijf of zes man, maar nu waren we met z’n drieën, waaronder Imi, onze Roma buurman. We bidden en zingen met elkaar, daarna gaan volwassenen en kinderen uit elkaar. In de auto onderweg kreeg ik te horen dat ik het kinderprogramma mocht leiden… Zo’n planning komt wel vaker voor.

Lees meer…

Zegenlied

‘Hessel, speel jij gauw wat op de piano, daar worden de kinderen altijd zo rustig van!’

Lees meer…
Fazant

Fazant

Elke woensdag en donderdag reis ik naar Roemenië om daar ’s middags Engelse les te geven aan een aantal klassen in de After School programma’s van de Christian Gypsymission Foundation. ’s Avonds reis ik dan door naar een nabijgelegen Roma kerkje, waar ik nog een doordeweekse kerkdienst houdt. Lees meer…

Werkvakantie

Werkvakantie

Afgelopen maand heb ik een aantal dagen opgetrokken met een  jongerengroep van een Nederlandse middelbare school. Zij deden een  werkvakantie bij een Roma gemeente in Roemenië. Via de Christian  Gypsymission Foundation waren ze daar terecht gekomen en hielpen ze mee  aan het opknappen van het kerkgebouw. Lees meer…

Oude Peugeot

Oude Peugeot

Onze bijna 15 jaar oude Peugeot is dringend aan vervanging toe. Hoe dringend dit is, werd ons duidelijk toen we er deze zomer mee naar Nederland reden: ondanks alle voorafgaande reparaties haalde de auto het net met de hakken over de sloot. Lees meer…

Presentaties 2018

Presentaties 2018

Wilt u of jij meer horen over ons werk en leven in Hongarije?
We hebben de komende weken twee presentaties waar u van harte welkom bent! Lees meer…

Naschoolse opvang

Naschoolse opvang

Bekijk dit leuke filmpje over de naschoolse opvang in Roemenië waar Hessel bij betrokken is en waarover we schreven in onze laatste nieuwsbrief. Lees meer…

Autoperikelen

Autoperikelen

Zoals u misschien in de vorige blog al gelezen heeft, heb ik in oktober vorig jaar een ongeluk gehad met de auto in Roemenië. Ik botste achterop een vrachtauto, en de voorkant van de auto was helemaal kapot. Op een wonderlijke manier heeft God voorzien, niet alleen in vervoer naar huis door middel van een goede vriend, maar ook in middelen om de auto te kunnen laten repareren!

Lees meer…

Gestrand

Gestrand

Op uitnodiging van stichting HOE (Hulp Oost-Europa) mocht ik deel nemen aan een zendingsconferentie in Cluj-Napoca in Roemenië. Samen met een medewerker van deze stichting maakte ik de reis van ongeveer vier uur. De conferentie ging over ‘ownership of development’; over de relatie tussen kerken en organisaties in Nederland en in Oost-europa, wie beheert het proces van ontwikkeling.

Lees meer…

Van thuis naar thuis

Van thuis naar thuis

Het was erg stil in de auto de eerste dag op onze terugreis naar Hongarije.
Wat een intensieve maar fijne tijd was het in Nederland, dat moest wel even verwerkt worden. Nog niet eerder voelden Hongarije en Nederland als twee zo verschillende werelden. Ook dit jaar waren er weer veel dingen anders dan de vorige jaren. Lees meer…

Roemenië

Roemenië

Begin april had mijn Amerikaanse collega me gevraagd of ik een paar dagen met hem mee wilde gaan naar Roemenië. Hij was daar in contact gekomen met een Roemeense jonge vrouw, die training geeft aan jongeren. Wij zouden dan een paar lessen over Micro-Enterpise geven aan deze groep. Lees meer…

Kálmán in Nederland

Kálmán in Nederland

Begin maart had ik de gelegenheid om voor een paar dagen naar Nederland te gaan in verband met een presentatie in de PKN van Espel. Toen ik mijn ticket boekte bedacht ik hoe leuk het zou zijn om iemand uit het land zelf mee te nemen naar zo’n presentatie. Dus besloot ik mijn Roma collega Kálmán te vragen of hij ook mee zou willen. Dat was natuurlijk geen vraag… Het was altijd al een droom van hem om een keer naar Nederland te gaan; Ajax is zijn favoriete voetbalploeg en Max Verstappen zijn favoriete racer.

Lees meer…

TOT1

TOT1

Eén van de meest effectieve middelen van CHE (Community Health Evangelism) is het houden van trainingen. Vaak zijn dit één-weekse bijeenkomsten, waarbij de deelnemers helemaal weg zijn uit hun eigen omgeving, zodat ze zich helemaal op het lesmateriaal kunnen focussen.

Bidden in de oorlog

Bidden in de oorlog

Een tijdje geleden hebben we tijdens een CHE-training op een vrije avond de film ‘War room’ bekeken; een film die gaat over het belang en de kracht van gebed. Beslist een aarader voor wie hem nog niet gezien heeft!