Wees altijd verheugd, bid onophoudelijk, dank God onder alle omstandigheden, want dat is wat Hij van u, die één bent met Christus Jezus verlangt.
1 Thessalonicenzen 5: 16-18

Alweer sneeuw? Vanmorgen schrok ik er gewoon een beetje van, alles was weer helemaal wit.

Prachtig om te zien, maar de vogels waren al zo lekker aan het fluiten de afgelopen dagen. ’s Morgens was het vroeger licht en ’s avonds later donker en stiekem voelde ik de eerste lentekriebels naar boven borrelen. Die verhuizing die er aan zit te komen zag ik ineens zitten met een lente op komst. Gelukkig is dat niet verdwenen nu mijn hele wereld weer helemaal wit is. Het voelt eigenlijk altijd een beetje alsof er op de stopknop gedrukt wordt hier als het regent of sneeuwt. We rijden ineens veeeel langzamer, maar de meiden waren gelukkig wel op tijd op school. En Hessel is in Hatvan aan het werk vandaag dus dat betekent dat ik ze naar school breng. Ik ga dan gelijk zwemmen om acht uur zodat mijn rug ook lekker gemotiveerd blijft, het zwembad is hier een stuk goedkoper dan de fysiotherapeut tenslotte. Als ik na het baantjes zwemmen even bij zit te komen in het thermaal water buiten is dat toch ook wel weer heel idyllisch in de sneeuw. Het zijn van die momenten dat dankbaarheid vanzelf naar boven komt, heerlijk genieten. Er wordt best veel geschreven over dankbaarheid en ik las dat uit onderzoek zelfs is gebleken dat je dankbaar voelen wordt gelinkt aan minder stress, diepere slaap en een betere gezondheid. Het maakt mensen vriendelijker, hulpvaardiger en minder materialistisch.

Wat mooi dat God dat in ons heeft gelegd en ons in de bijbel al aanmoedigt om daar mee aan de slag te gaan. Bovenstaande bijbeltekst is één van die teksten waar je wel eens gefrustreerd van kunt raken omdat je gevoel of gedachten een hele andere kant op gaan. Maar God heeft er dus een plan mee. Een bijzonder voorbeeld daarvan vind ik het getuigenis van Corrie ten Boom die samen met haar zus tijdens de oorlog in een strafkamp zat. Ze kwamen in een barak terecht waar het vol zat met luizen. Corrie’s zus wilde dat ze zouden danken voor de luizen, maar dat ging Corrie toch wat te ver. Later bleek dat hun barak met rust gelaten werd door de bewakers vanwege de luizen en daardoor konden ze met de andere vrouwen bijbelstudie houden zonder bang te zijn dat ze betrapt zouden worden.

We zijn al bijna tien jaar in Hongarije en dankbaarheid is één van de dingen die ik geleerd heb. Ik ben dankbaar voor het gezin waar ik in opgegroeid ben, Gods dagelijkse zorg voor ons als een liefdevolle Vader, en dagelijks probeer ik ook te benoemen waar ik dankbaar voor ben. Dank u Heer voor mijn gezin, een dak boven ons hoofd en genoeg van alles, de mensen om ons heen en uw liefde die we door mogen geven. Dank u wel voor de sneeuw!