Zaterdagochtend zeven uur lijkt de beste tijd om een varken de keel door te snijden.
Ik werd wakker en dacht een schoolklas te horen die probeerde de hoge C te halen, maar realiseerde me al snel dat het weer een varken in het dorp was, van wie zijn laatste uur geslagen had.

Het is altijd weer een oorverdovend gegil als zo’n dier zijn dood in de ogen kijkt. De Roma in onze buurt doen dit slachten nog zelf en dan kun je beter vroeg beginnen om het hele proces in één dag klaar te krijgen. Het gebeurde een keer aan de andere kant van onze heg zodat ik het kon volgen, maar dat werd me al snel te onsmakelijk.
Vorige week was ik nog naar de grote markt in onze stad geweest. Ik kom er graag om groenten en fruit en soms vlees te kopen. Je kunt kiezen welke slager de beste prijs en het beste vlees heeft, want er zitten er heel wat op een rij. En je kunt ook echt alles kopen wat je wilt: van ganzennek tot varkenskop of poten. Ik besloot er een foto van te maken en kon me eigenlijk niet voorstellen dat iemand dat zou kopen; totdat de oudere vrouw vóór me de kop liet inpakken. Ik ben benieuwd wat ze er mee gedaan heeft.

Een voordeel van dit soort – voor ons – onsmakelijke taferelen is wel dat we binnen ons gezin meer gingen praten over waarom we vlees eten. We gingen er samen meer over lezen en deden een keer mee aan de week zonder vlees; een erg leuke ervaring waarbij we leerden wat het oplevert voor de wereld om ons heen als wij één dag vlees laten staan.
Inmiddels zijn het nog maar een paar dagen per week dat we vlees eten. Ik vergat al een keer het gekochte vlees in de maaltijd te doen omdat het zonder ook echt lekker is.
Meest confronterend was voor mij dat een deel van de armoede in de wereld veroorzaakt wordt door overdadige vleesconsumptie in het westen. Veel landbouwgrond waar eten voor mensen zou moeten groeien wordt namelijk gebruikt voor diervoeder.

Maar ik ben blij met onze markt en zeker met het grootste gedeelte waar groente en fruit verkocht wordt. Vind je het leuk om er ook wat beelden van te zien dan is dit een leuk filmpje waar een groep jonge mensen een flashmob deed op onze markt en een stukje Hongaarse cultuur laat zien door dans en zang. En ja, de markt hier is overdekt 🙂