Hier in Hongarije is het ziekenfonds ondergebracht bij de Belastingdienst. Veel mensen hier zijn bang voor die dienst, omdat ze nogal eens rigoreus te werk kunnen gaan. Een paar maanden geleden bijvoorbeeld kwamen ze met een compleet overvalteam bij onze buren binnenvallen, omdat die illegaal sigaretten hadden gekocht. Ook bij ons waren ze al eens thuis geweest om spullen in beslag te nemen, omdat ze meenden dat onze huiseigenaar nog een schuld had (wat achteraf niet zo bleek te zijn).

Hoe dan ook, een paar weken geleden kwamen er een paar brieven van deze dienst dat zowel Prisca als ik een schuld had, omdat we onze ziekenfondspremie niet zouden hebben betaald. Ik kwam er achter dat ik een paar maanden verouderde betaalcheques met een onjuist rekeningnummer had gebruikt. Ik begon al te zweten bij het idee dat ik naar het kantoor zou moeten om dit uit te pluizen; de avond voor de dag van de afspraak lag ik er letterlijk wakker van in bed.

De volgende dag – maandag –, nadat ik de meisjes naar school had gebracht, ging ik naar het kantoor. Ik was de eerste in het nieuwe jaar. De meneer achter het loket bekeek de papieren die ik had meegebracht en typte wat in zijn computer. Toen zei hij: u hebt nog een overschot staan. Dat kunnen we gebruiken om de schuld te compenseren en deze maand hoeft u geen premie te betalen. Pfew! Dat scheelde.

Maar toen zei ik: mijn vrouw heeft een soortgelijke situatie… dus hij bekeek haar papieren ook, keek opnieuw in zijn computer en zei toen: uw vrouw heeft nog een veel groter overschot; zij hoeft het hele jaar geen premie te betalen! Ik stond perplex; hoe was dit mogelijk bij de belastingdienst, die een ijzeren reputatie heeft en waar beslist niets valt te lachen?

Toen ik buiten kwam, belde ik meteen Prisca en vroeg: heb jij soms de hele tijd zitten bidden? Samen hebben we gelachen om deze totaal onverwachte uitkomst; dankbaar voor hoe God lastige situaties zo compleet kan omkeren. Opnieuw een les in vertrouwen op God; slapeloze nachten zijn nergens voor nodig! Met wat meer geloof slaap je veel beter.