Begin april had mijn Amerikaanse collega me gevraagd of ik een paar dagen met hem mee wilde gaan naar Roemenië. Hij was daar in contact gekomen met een Roemeense jonge vrouw, die training geeft aan jongeren. Wij zouden dan een paar lessen over Micro-Enterpise geven aan deze groep.

Daar aangekomen bleek deze vrouw Grieks-katholiek te zijn; haar man was zelfs priester binnen deze kerk; ja, daar mogen de priesters wel getrouwd zijn (feitelijk is de Rooms-katholieke tak de enige die het celibaat kent). We logeerden bij het seminarie van deze kerk in Orádea, en tijdens een maaltijd vertelde dit echtpaar iets meer over hun kerkgenootschap. Het was totaal nieuw voor me dat ook zij ontzettend geleden hebben onder het communisme: gebouwen onteigend – kerkgebouwen, scholen, bejaardentehuizen -, priesters met hun gezinnen uit huis gezet, gevangenisstraffen, verbod om samen te komen etc. Ineens kwamen deze verschrikkingen heel dichtbij door deze mensen van vlees en bloed, die het aan den lijve hadden meegemaakt. Tegelijk merkte ik wel dat ze een oprecht en doorleefd geloof en vertrouwen in God hadden!
Wat erg bewonderenswaardig was, was dat deze vrouw met zoveel passie haar werk deed om jongeren voor te bereiden op de toekomst. Haar visie is om een volgende generatie op te leiden in gezond leiderschap, omdat ze ziet dat daar de toekomst van haar land van afhangt. Ze is er van overtuigd dat daarmee echt een verandering teweeg gebracht kan worden in de hele samenleving. En het was inderdaad een voorrecht om met deze jongeren te mogen werken en ze een klein stukje training te mogen geven. Dit waren jongeren met visie, met dromen, met verlangen naar verandering.

Behalve ondernemerschap wilden we zo ook iets leren over integriteit: eerlijk zijn en oprecht, waarden koesteren en die ook metterdaad nastreven. Wellicht dat daar nog wel de grootste verandering in de samenleving van verwacht kan worden: mensen die ‘nee’ zeggen tegen leugen en corruptie en ‘ja’ tegen waarheid, eerlijkheid en ontferming. Zeker in een samenleving waar corruptie en bedrog schering en inslag is. In een duistere omgeving verspreidt zelfs een klein kaarsvlammetje licht!