Voor ons verlof in Nederland hebben we dit jaar een prachtig plekje gekregen in een leegstaand huis op Urk. Met dank aan ons ThuisFrontTeam en familie is het ingericht en bewoonbaar gemaakt; heerlijk om de hele periode op één plek te kunnen verblijven.

Maar het huis staat wel op het industrieterrein te midden van allemaal visverwerkende bedrijven. ‘s Morgens vroeg rond vijf uur begint de bedrijvigheid al. Wat opvalt, is dat er heel veel Polen en Bulgaren werken bij deze bedrijven. Dat is te zien aan al die buitenlandse nummerborden op de auto’s hier. Pas geleden kwam Prisca ‘s avonds laat terug van het hondjes uitlaten en zei: ‘er staan een paar buitenlanders een auto open te breken!’ Dus Gerrit en ik gingen even poolshoogte nemen om te zien wat er aan de hand was. Het bleek om een paar Bulgaren te gaan die hun eigen auto probeerden open te maken, waarvan ze de sleutels in de auto hadden laten liggen en de auto was op slot gegaan. Er was wel een Turkse man bij die goed Nederlands sprak. Ik vroeg of ze een ANWB-abonnement hadden, want bij de Wegenwacht weten ze wel raad met zulke gevallen. Dat hadden ze echter niet, en de Turkse man zei dat zijn ervaring was dat je op zo’n laat uur van de dag niet iemand hoefde te bellen met de vraag of hij een buitenlander in de problemen wilde helpen.

De mensen van de auto hadden een verblijfsplek in een dorpje verderop, dus ik bood hen aan om ze met de auto daarheen te brengen, dan konden ze de volgende dag bij daglicht makkelijker proberen een oplossing te zoeken voor de gesloten auto. Dus ‘s avonds laat zat ik met een paar Bulgaren in de auto om hen thuis te brengen na een lange dag hard werken in ‘de vis’. Communiceren ging erg lastig; zelfs met Hongaars kom je niet zo ver bij Bulgaren. Maar ze waren blij toen ze uiteindelijk thuis kwamen en naar bed konden. Voordat ik weer terug naar huis reed, rende één van hen snel naar binnen en kwam weer naar buiten met een bedankje voor de lift: drie pilsjes… Nou, dat was toch wel aardig van hem! Alleen jammer dat ik geen bier drink.